Workshop 1:  Werkdruk: wat is het, hoe kom je eraan en hoe kom je er weer vanaf?

Roos Schelvis - senior onderzoeker 'Mentale gezondheid en werk', Amsterdam UMC
In een interactieve workshop van 60 minuten leren de workshopdeelnemers een analyse te maken van hun eigen werkdruk aan de hand van het werkdrukmodel van TNO. Vervolgens bedenken ze met hulp van een andere workshopdeelnemer praktische oplossingen voor de oorzaken van werkdruk op individueel-, team- en organisatieniveau. De opbrengst is dan ook dat de aanwezigen knelpunten systematisch te inventariseren en om te zetten in oplossingsrichtingen voor zichzelf, hun team en hun organisatie. De aanwezige leidinggevenden leren door dit zelf te doen ook hoe ze het voor en met hun medewerkers kunnen gebruiken. Bovenal hebben de aanwezigen in een luchtige atmosfeer gepraat over dit soms lastige onderwerp.

Workshop 2:  Kiezen voor Veerkracht

Malene van Schaik, onderzoeker en docent bij de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora 
Amsterdam UMC & Floor Esvelt, Intensive Care verpleegkundige en onderzoek Amsterdam UMC

Om goede zorg te verlenen, is het noodzakelijk dat verpleegkundigen veerkrachtig zijn. Dat betekent dat ze in balans blijven bij tegenslagen en goed kunnen omgaan met lastige situaties. Om de veerkracht van verpleegkundigen te versterken, is het belangrijk dat verpleegkundigen zelf kunnen bepalen hoe ze dit willen versterken.
In deze workshop staan veerkracht, werkplezier en zeggenschap centraal. We introduceren de methodiek ‘Kiezen voor Veerkracht’: dit is een stappenplan dat verpleegkundig teams kunnen gebruiken om inzicht te krijgen in hóe ze uit balans kunnen raken, en wat hen zou helpen weer veerkrachtig te worden. Tijdens de workshop gaan we aan de slag met Kiezen voor Veerkracht, zodat je inzicht krijgt in wat veerkracht en werkplezier voor jou betekenen. Hoe verhouden veerkracht en zeggenschap zich tot elkaar in jouw werk? 
Na deze workshop weet je (nog) beter wat veerkracht en werkplezier voor jou betekenen, en waar je behoefte aan kan hebben om je veerkracht te versterken. Ook heb je kennisgemaakt met de methodiek Kiezen voor Veerkracht, die je met je team zou kunnen gebruiken om als team veerkrachtiger te worden.

Workshop 3: Coachen van collega’s

Daniël Gobits, trainer en coah Amsterdam UMC
Jeannette Keus, trainer communicatieve vaardigheden en coach Amsterdam UMC

Uit onderzoek blijkt dat mentorship op de werkvloer een belangrijke tool is voor de ontwikkeling van jong gediplomeerde collega’s. Verpleegkundigen die de rol van werkbegeleider vervullen, kunnen met een coachende begeleidingsstijl collega’s effectiever helpen leren. In de workshop krijgen ze praktische handvatten aangereikt die ze in begeleidingsgesprekken kunnen toepassen, zoals luister- en gesprekstechnieken als LSD (luisteren-samenvatten-doorvragen) en modellen waarmee ze de collega kunnen prikkelen tot nieuwe perspectieven en oplossingen.

Workshop 4: Goede zorg begint bij jezelf

Esther van der Heeft, Gelukszusters

Het is heerlijk om met veel plezier en energie te kunnen werken. Dat begint bij genoeg energie hebben om aan je dag/ dienst te starten. Maar hoe zorg je voor voldoende energie? En hoe houd je zelf energie over, als je de hele dag andere mensen helpt? In deze praktische mini workshop leer je meer over hoe vitaliteit in elkaar zit, het gaat namelijk niet alleen maar over of je genoeg beweegt en gezond eet. Ook je sociale en je mentale vitaliteit zijn bijvoorbeeld van belang. Je onderzoekt wat je allemaal kunt doen om tijdens en na het werk op te laden en maakt een persoonlijk plan dat jou helpt om je eigen energie goed te managen. Proactief, dus niet achteraf op de bank ploffen en bijkomen na een dienst, maar juist zorgen dat je na een drukke dag met energie naar huis gaat en ook weer genoeg energie hebt voor je volgende dienst. In deze workshop gaat het ook over wat je met elkaar kan doen om lekker (vitaal) te werken.

Workshop 5: Hoe doe jij ertoe?

Fenne van den Bos, Gelukszusters

Spring jij elke ochtend uit je bed, bruisend van energie om weer mensen te gaan helpen? Mooi zo. Maar als dat gevoel een beetje is weggeëbd, je al jaren op dezelfde plek zit en eigenlijk de uitdaging wat verdwijnt. Dan is het tijd om weer eens te kijken naar je purpose: datgene wat jou drijft om te werken. Zodat je werk niet alleen een bron van inkomsten is, maar je er ook het gevoel bij hebt dat je ertoe doet, dat je op de juiste plaats, voor de juiste mensen, de juiste dingen doet. Die dingen waardoor jij gekozen hebt voor jouw werk. Benieuwd naar jouw purpose? Kom dan zoeken naar de brandstof waarmee je weer jaren met plezier aan het werk blijft. En ook lekkerder in je vel zit, met meer energie je werk kan doen.

Workshop 6:  Plezier op je werk

Susanne Wagner – Heemskerk, Iris Smit en Sander Leever, ambassadeurs bij het verpleegkundig platform Amsterdam UMC

Monique van Vliet, Josine ter Veen en Heleen Blom, Leden VAR Amsterdam UMC

Heb jij plezier aan jouw werk? 
Wat kan je als verpleegkundige doen om het nóg leuker te maken? Niet alleen voor jezelf maar ook voor collega’s, studenten en patiënten?
In deze workshop geven ambassadeurs van het verpleegkundig platform Amsterdam UMC concrete voorbeelden hoe je dit als verpleegkundige kan doen, maar ook wat leidinggevenden en bijvoorbeeld de VAR en het verpleegkundig platform kunnen betekenen.
Meer informatie volgt nog. 

Workshop 7: (Werk)stress & zorgen; the only way out is in

Nancy, verpleegkundig specialist, kent uit eigen ervaring de mooie, maar ook uitdagende en soms eenzame kanten van ons vak. In een periode van negatieve ervaringen op de werkvloer voelde ze zich langere tijd uit balans.

Simone, bedrijfsmaatschappelijk werker bij Amsterdam UMC, ondersteunt medewerkers die zijn vastgelopen door werkgerelateerde problemen of persoonlijke kwesties die hun werk beïnvloeden.

Samen bieden ze een interactieve sessie aan, waarin Nancy haar ervaringen en inzichten deelt. Simone geeft vanuit haar expertise praktische oefeningen en waardevolle tips om je balans te behouden of te herstellen.

We hopen je te inspireren en motiveren om vol vervulling je eigen pad te bewandelen.
The only way out is in!

.  

Workshop 8:  Mindfulness

Isabel Triesman, mindfulness trainer, Amsterdam UMC

Wat is mindfulness?
We kennen allemaal het gevoel volledig bevangen te zijn door een moment: de betoverende zonnestralen van een zomermorgen, de smaak van je favoriete gerecht of de eerste noten van je lievelingsliedje. Onze gedachten zijn stil en we waarderen de pracht van het moment.

De ervaring van het moment
Dit volledige bewustzijn van je ervaring is wat mindfulness inhoudt. ‘Opmerken’ is hierbij een sleutelwoord: je merkt op wat er gebeurt in je lichaam en in je omgeving en staat open voor de ervaring van het moment zelf.

In deze workshop zal aandacht besteed worden aan: de automatische piloot, bewustwording van het hier en nu, een mindfulness oefening, waarin de ervaring van het moment zelf centraal staat.

Wat levert mindfulness je op langere termijn op?
De effectiviteit van mindfulness is wetenschappelijk aangetoond: zowel op psychologisch, cognitief en neurobiologisch vlak vinden er positieve veranderingen plaats. Ook verbetert mindfulness je zelfbeeld én je wereldbeeld. Door deze veranderingen kun je vervolgens weer bewust kiezen voor andere reacties. Deze combinatie van positieve effecten maakt mindfulness waardevol voor veel mensen en kan het stress reduceren.

Wat mindfulness jou kan brengen

  • Je bent jezelf bewuster van je gedachten, reacties, gedrag en emoties en voelt dat je hier meer invloed op kunt uitoefenen;
  • Je kunt beter afstand nemen van lastige situaties;
  • Je kunt op een meer intense manier genieten van het leven;
  • Je maakt gemakkelijker moeilijke keuzes;
  • Je krijgt meer energie.

 

Workshop 9:  Geleide meditatie

Hugo Vlug, Geestelijk verzorger, coach interne coachpool, gespreksleider moreel beraad, begeleider meditatie, Amsterdam UMC

De deelnemers krijgen een geleide meditatie. Meer informatie volgt nog.

VERPLEEGKUNDIG SYMPOSIUM 2024 - 28 NOVEMBER 2024